Privind cu încredere zborul: intervenții specifice terapiei centrată pe emoții în relația părinte-adolescent

Map Unavailable

Date/Time
Date(s) - 24/06/2022
10:00 am - 12:30 pm

Categories


 

Facilitatori: dr. Ileana Carmen Rogobete și dr. Simona Herb

Conceptele și intervențiile terapiei centrate pe emoții (EFT), așa cum a fost elaborată de Sue Johnson în anii ‘80, au la bază teoria atașamentului (Bowlby, 1988) în relații semnificative de viață.

În mod specific, în relația părinte-adolescent, metodele terapeutice bazate pe atașament și procesare emoțională sunt esențiale în a ajuta părintele să creeze o bază de siguranță pentru copil, care la timpul potrivit, să-i permită tânărului să “zboare” din cuibul familiei, cu încredere și responsabilitate. Uneori însă, autonomizarea și desprinderea adolescentului este privită cu anxietate de către părinți, fapt care creează nesiguranță în modul în care adolescentul își formează imaginea despre sine, despre ceilalți și lumea în care trăiește.

Acest workshop urmărește să evidențieze modul în care, prin utilizarea tehnicilor și pașilor specifici terapiei familiale centrate pe emoții (EFFT), terapeutul poate facilita crearea unor experiențe emoționale corective în relația părinte-adolescent bazate pe siguranță, încredere și (co)reglare emoțională. Deși relația de atașament părinte-copil este inegală (părintele fiind cel responsabil de împlinirea nevoii de atașament a copilului, nu și invers), ambii sunt afectați de răspunsurile emoționale din planul relației lor.

Astfel, prin exerciții și studii de caz, vom aborda pașii terapeutici specifici EFFT cum ar fi:

  • evaluarea și identificarea tiparului de interacțiune în familie, consolidarea alianței parentale,
  • identificarea diadei problematice (părinte-adolescent),
  • reconstruirea relației de atașament,
  • sprijinirea părinților (prin co-reglare în procesul terapeutic, procesare emoțională intra-psihic/inter-relațional) pentru a fi deschiși la a împlini nevoile de atașament ale adolescentului,
  • încurajarea adolescentului să primească afecțiunea, grija și încrederea părintelui, precum și
  • dezvoltarea abilității adolescentului pentru a-și exprima nevoia de atașament cu încredere și siguranță că va fi înțeles.

De asemenea, vom descrie și aplica intervențiile de bază în relația părinte-adolescent care vizează următoarele: ascultarea empatică a disconfortului și blocajului emoțional al părintelui și adolescentului, normalizarea dificultăților fiecărei persoane din relație, validarea durerii deconectării emoționale, validarea grijii și eforturilor părinților, precum și validarea nevoii adolescentului ca părinții să aibă încredere în acțiunile lui și să fie văzut capabil și responsabil să ia decizii bune.

Facilitarea de către terapeut a acestor experiențe emoționale corective, în care fiecare persoană să se poată simți auzită și acceptată, conduce la de-escaladarea conflictelor, exprimarea vulnerabilă a nevoilor de atașament și răspunsuri emoționale sănătoase.

Toate aceste interacțiuni noi contribuie în timp la consolidarea unei bazei de atașament care să confere o “lansare” în siguranță a tânărului adult, spre dezvoltare personală și relații sănătoase în viitor.

CÂND?

Vineri, 24 iunie 2022, 10.00-12.30;eveniment în format HYBRID (poți fi în sală, la EFT HUB Iași, sau poți participa online).

Atelierul face parte din suita de evenimente aferente Școlii de vară EFT România, 2022. Detalii complete despre programul Școlii de vară, aici. 

Înscriere: aici. 

Despre Ileana si Simona.

Aveți nevoie de alte detalii: contact#psiris.ro.