Iubirea şi creierul

love35Criticile dure pe care un partener le adresează celuilalt, în timp ce acesta din urmă are nevoie să fie de fapt iubit au asupra creierului său un efect asemănător cu cel pe care îl provoacă durerea fizică. Cercetătorii spun că „atunci când criticăm partenerul sau suntem duri sau îl respingem, fără a ţine cont sau fără a ne acorda la nevoia sa de a fi iubit, este ca şi cum i-am lovi şi învineţi creierul!”. Răspunsul natural al acestuia, de a evita pericolul sau durerea, va fi acela de a se închide.
Atunci când suntem iubiţi, înflorim <3.
Noi suntem „Homo vinculum” – fiinţe care formează şi au nevoie să formeze legături emoţionale între ele.

Deci, este într-adevăr iubirea lucrul cel mai important şi cel mai puternic din lume?

Iar Dr Sue Johnson răspunde ferm, clar şi convingător: DA! Este!

Dar uneori această putere a iubirii este folosită în mod negativ, din păcate – atunci când îi transmitem partenerului, în orice fel, sub orice formă sau îi dăm numai de înţeles că, pe undeva, el nu este tocmai exact cum ne dorim noi să fie – acest lucru este interpretat şi decodat de creierul său ca un mesaj de pericol real şi foarte intens, ca o ameninţare directă la adresa supravieţuirii (pentru că ştim că pentru noi, oamenii, conexiunea emoţională este la fel de importantă ca şi oxigenul pe care îl respirăm). Deci când noi credem că numai îi dăm nişte sfaturi partenerului (intenţia noastră fiind bună) sau încercăm să îl ajutăm cumva, tot evidenţiindu-i unde greşeşte, trebuie să ne dăm seama că mesajele noastre ar putea fi interpretate ca fiind mesaje de neacceptare, iar la nivel fiziologic acestea sunt resimţite de organism ca nişte lovituri directe, dureroase. Expresia „mă doare! când îmi spui asta” sau „mă doare! când simt că nu mă înţelegi/accepţi/placi” nu este deloc, absolut deloc întâmplătoare! Atunci când începem să înţelegem că dragostea are cu adevărat sens, când începem să înţelegem cum funcţionează iubirea la vârsta adultă, care sunt lucrurile bune pe care putem să le facem şi punctele forte ale acestui tip special de legătură pe care putem să le valorificăm pentru a ne transforma relaţia în sursă de creştere şi, când pe de altă parte, începem să înţelegem cum putem greşi fără să vrem, care sunt punctele slabe ale funcţionării noastre în cuplu, pe care să le evităm, atunci putem începe să iubim inteligent şi înţelept <3

Şi când ne gândim la efectele pozitive ale iubirii vedem că acestea sunt susţinute de cercetările ştiinţifice: o iubire bună, o legătură emoţională sigură ne ajută să înţelegem ce suntem ca indivizi, să avem încredere în noi, ne protejează de efectele stresului, ne încurajează să explorăm lumea şi astfel să ne dezvoltăm, ne face mai puternici şi ne dă profunzime sufletului.O relaţie bună este oaza noastră de linişte şi siguranţă care ne permite să înfruntăm orice provocare a vieţii.

Noi avem nevoie de iubire, iar iubirea este magică pentru noi <3

http://www.yourtango.com/2014248533/how-being-love-affects-your-brain-says-science-video

sue1