Stilul de atasament si descrierea verbala a partenerilor

Teoria atasamentului este aplicata cu succes pentru a intelege si pentru a modela relatiile romantice si iubirea in viata adulta – cercetarile demonstreaza ca stilul de atasament influenteaza decisiv calitatea conexiunii emotionale in relatia de cuplu.

Studiul al carui rezumat il prezentam aici a investigat diferentele din punct de vedere al stilului de atasament din perspectiva modului in care persoanele participante isi descriau partenerii. La studiu au participat 74 de studenti (37 fete si 37 baieti) care aveau o relatie romantica de cel putin o luna. Ei au oferit o descriere verbala a partenerului iar apoi au completat chestionarul 1-item dezvoltat de Hazan&Shaver in 1987.

Descrierile verbale au fost inregistrate si transcrise, iar transcrierile au fost codificate pe baza referirilor spontane la teme din aria relatiilor si a stilurilor de atasament. De asemenea, au fost dezvoltate scale de continut pentru a detecta si masura dimensiunea idealizare, o serie de aspecte legate de calitatea relatiei si atitudinile referitoare la reteaua sociala a partenerului (familie si prieteni). Continutul mentiunilor temelor referitoare la diverse aspecte legate de atasament a corelat puternic pozitiv cu stilul de atasament auto-raportat si a fost consistent cu toate caracteristicile esentiale ale celor 3 stiluri.

Scalele de continut au relevat faptul ca stilul de atasament influenteaza dimensiunea idealizare a partenerului, calitatea relatiei si atitudinile fata de reteaua sociala a partenerilor. Persoanele cu un stil de atasament sigur au manifestat nivele intermediare ale dimensiunii idealizare, atitudini relativ favorabile fata de familia partenerului si au facut mai multe referiri la caracteristicile pozitive ale relatiei.

Tiparul scorurilor obtinute de persoanele cu stil de atasament evitant indica un nivel general mai scazut al intensitatii emotionale in timp ce persoanele din grupul cu atasament anxios/ambivalent au obtinut scoruri inalte la dimensiunea idealizare.

Aceste rezultate arata importanta si influenta aspectelor legate de atasament in experienta si experimentarea iubirii romantice in viata adulta.

EFT

Bibliografie
Attachment Style and Verbal Descriptions of Romantic Partners – Judith A. Feeney, University of Queensland, Patricia NollerUniversity of Queensland, doi: 10.1177/0265407591082003, Journal of Social and Personal Relationships May 1991 vol. 8 no. 2187-215
http://spr.sagepub.com/content/8/2/187.abstract