Puterea iubirii

 

Nu găsesc nimic mai fascinant şi mai interesant decât evoluţia relaţiilor de cuplu şi a relaţiilor de familie – ce se întâmplă cu oamenii care se iubesc – drama conexiunii şi a relaţiilor interumane (Dr Sue Johnson).

suej

Când am început să lucrez ca terapeut îmi plăcea să fac terapie individuală şi să lucrez şi cu familiile, dar în clipa în care am început să lucrez terapie de cuplu m-am simţit dintr-o dată ca şi cum aş fi fost hipnotizată, pur şi simplu!
Şi iată acum, după 30 de ani, Terapia de cuplu centrată pe emoţii, a cărei eficienţă a fost demonstrată de cercetări ştiinţifice în toată această perioadă, este o terapie pur şi simplu uimitoare.
Mai mult decât un model de terapie susţinut de ultimele cercetări ştiinţifice în sfera iubirii şi relaţiilor de ataşament, EFT înseamnă o comunitate de oameni dedicaţi acestei munci – să îi ajute ce ceilalţi să aibă relaţii de cuplu şi de familie mai bune, mai sănătoase, mai hrănitoare, bazate pe iubire, empatie şi compasiune reciprocă.

Azi avem o perspectivă nouă şi revoluţionară asupra iubirii adulte, o perspectivă care este în acelaşi timp optimistă şi practică.
Bazată pe ştiinţă, ea ne arată că dragostea este vitală pentru existenţa noastră.
Şi, departe de a fi de neînţeles, ea este minunat de logică. Este adaptativă, funcţională şi, mai mult, este maleabilă, reparabilă şi durabilă.
Pe scurt, înţelegem acum, în cele din urmă, că dragostea are sens. 

Terapia de cuplu EFT permite modelarea activă a istoriei relaţionale, permite accesul la zonele îndelung evitate, pentru a vindeca punctele sensibile sau vechile răni relaţionale care acum interferează cu viaţa de cuplu, într-un cadru terapeutic bazat pe empatie, acceptare, conectare şi siguranţă.

Momentele mărunte ajung să fie puncte esenţiale ale vieţii noastre, atât pentru cuplurile aflate în relaţii romantice cât şi pentru terapeuţii şi cercetătorii care se străduiesc să le ajute, cum eram eu.
Când un coleg m-a întrebat „Dacă relaţiile romantice nu sunt afaceri, tranzacţii care urmăresc profitul şi tind să evite pierderile – atunci ce sunt?” m-am auzit spunând, pe un ton foarte obişnuit
„Oh, sunt legături emoţionale … Nu poţi să tranzacţionezi dragostea sau să te târguieşti pentru ea. Dragostea este un răspuns emoţional”.
Şi, dintr-o dată, mintea mea a ajuns într-un loc nou.

Nu distanţa este cea care poate ruina relaţia, ci lipsa încrederii în conexiunea emoţională, îndoiala care apare când nu găsim răspunsul de care avem nevoie la întrebarea „Eşti acolo pentru mine? Contez eu pentru tine?”

Sub stresul relaţional se află de fapt cele mai importante întrebări pe care partenerii le au unul pentru celălalt:
Pot să contez pe tine? Eşti acolo pentru mine?
Îmi vei răspunde când am nevoie de tine şi o să te chem?
Contez eu pentru tine? Mă accepţi? Sunt important/ă pentru tine? Ai tu nevoie de mine? Tu te bazezi pe mine?

Pentru a ajuta într-adevăr cuplurile să îşi găsească FERICIREA, trebuie să le ajutăm să îşi consolideze TEMELIA RELAŢIEI, adică să ajutăm partenerii să reconstruiască LEGĂTURA EMOŢIONALĂ dintre ei. Modelul de terapie pe care l-am construit în decursul ultimilor 25 de ani împreună cu colegii mei, Terapia de cuplu centrată pe emoţii (EFT), face exact acest lucru.

De ce funcţionează EFT? Pentru că merge direct în miezul problemei <3

Baza terapiei EFT este formată din şapte conversaţii care au ca scop dezvoltarea unui anumit tip de receptivitate emoţională, considerat a fi cheia unei relaţii romantice de durată. Această abilitate, receptivitatea emoţională, are trei componente:
*Accesibilitate: Pot să ajung la tine?
*Sensibilitate: Pot eu să mă bazez pe tine, contând pe faptul că îmi vei răspunde din zona emoţională?
*Angajament emoţional: Cum ştiu eu că sunt valoros pentru tine şi că o să rămâi aproape de mine?

Terapeutul este un consultant de proces, un COREGRAF care ajută cuplul să îşi restructureze dansul, un colaborator care uneori conduce iar alteori îi urmează pe parteneri. 
Terapeutul se centrează pe răspunsurile AICI-ŞI-ACUM; schimbarea apare în momentul în care partenerii se experimentează diferit şi interacţionează într-o manieră diferită. 
Focusarea este pe legăturile de ATAŞAMENT, pe siguranţă, încredere şi contact emoţional, precum şi pe obstacolele ce stau în calea acestora. Relaţia este vazută mai degrabă ca o LEGĂTURĂ EMOŢIONALĂ decât ca un set de schimburi, deci nu se încearcă renegocieri sau soluţii pragmatice. Acestea vor rezulta de la sine după ce relaţia este securizată în urma terapiei.

Terapia de cuplu centrată pe emoţii este o terapie a momentelor-cheie.
Momentele critice ale rupturilor de conexiune sunt cele care conduc relaţia către eşec şi momentele cheie sunt cele care o vindecă.
Acesta este obiectivul central al EFT – să creeze în cadrul sigur al terapiei momente-cheie de implicare emoţională intensă a partenerilor, momente care devin astfel evenimente majore de schimbare, ce au puterea de a transforma întreaga relaţie.

Dr Sue Johnson http://www.drsuejohnson.com/ este psiholog, psihoterapeut, cercetător, profesor, trainer şi inovator în domeniul psihoterapiei de cuplu. Dr Johnson conduce ICEEFT (The International Centre for Excellence in Emotionally Focused Therapy http://www.iceeft.com/), în Ottawa, centru de resurse pentru specialiştii care se formează şi se specializează în Terapia de cuplu centrată pe emoţii.