Ataşament şi emoţii în Terapia de cuplu EFT

couple_2788635bTerapia de cuplu centrată pe emoţii – EFT – este o fomă pe termen scurt a terapiei de cuplu, foarte structurată. Cercetările empirice realizate până acum au dovedit eficienţa EFT, demonstrând că un procent de 70-75% dintre cuplurile care au lucrat în acest tip de terapie trec de la stres la recuperare şi, dintre acestea, în 90% dintre cazuri îmbunătăţirile semnificative care apar durează în timp.

Terapia EFT este recunoscută de American Psychological Association ca fiind o terapie cu eficienţă dovedită empiric.


EFT are la bază teoria ataşamentului, creată de John Bowlby şi se conturează în jurul următoarelor idei de bază:

– Experienţele copilăriei ne modelează în multe feluri, iar unul dintre acestea este stilul nostru de ataşament.

– Ataşamentele sunt modele mentale care conturează felul în care noi relaţionăm cu ceilalţi, prin intermediul metodelor noastre de reglare a emoţiilor şi prin intermediul semnificaţiilor pe care le atribuim acţiunilor celorlalţi, ghidându-ne aşteptările în relaţiile pe care le formăm (reprezentările noastre mentale inconştiente despre relaţii şi despre noi-în-relaţie).

Aceste reprezentări pot fi conştientizate prin terapie sau auto-educaţie.

– Aflăm astfel că oamenii pot avea un stil de ataşament SIGUR sau NESIGUR, iar acesta din urmă este de tip ANXIOS ori EVITANT.

Stilurile de ataşament se deosebesc prin:

– perspectiva pe care o au asupra intimităţii şi apropierii în cuplu;
– modul în care gestionează situaţiile conflictuale;
– atitudinea pe care o au faţă de sex;
– abilitatea de a-şi exprima dorinţele şi nevoile personale;
– aşteptările pe care le au în privinţa partenerului şi a relaţiei cu acesta.

În funcţie de modul în care persoanele percep şi reacţionează la apropiere în cuplu – securizant, anxios, evitant – în linii generale se poate afirma că:
– persoanele cu stil securizant se simt confortabil în intimitate şi sunt de obicei calde şi iubitoare;
– persoanele anxioase sunt foarte dornice de intimitate, sunt deosebit de preocupate de relaţiile lor şi sunt în general îngrijorate în legătură cu capacitatea partenerului de a le iubi la fel de mult;
– persoanele evitante pun semnul egalităţii între intimitate şi pierderea independenţei personale şi încearcă în permanenţă să limiteze apropierea de partener.

Cercetările în domeniul ataşamentului au arătat că atunci când nevoia de intimitate este împărtăşită în aceeaşi măsură de partener, nivelul satisfacţiei în relaţie creşte.
Pe de altă parte, nevoile emoţionale disonante au în mod obişnuit ca rezultat un nivel mult mai scăzut de satisfacţie. Atunci când cuplurile sunt în dezacord în privinţa nivelului de intimitate şi de apropiere dorit în cadrul relaţiei, acest aspect ameninţă să domine întregul lor dialog.
Noi numim situaţia aceasta „capcana de tip anxios-evitant”.

– Partenerii formează astfel diverse combinaţii în cuplu, ceea ce conduce la relaţii diferite ca structură, dinamică, intensitate a interacţiunilor şi evoluţie în timp. Înţelegem astfel cum o mare parte a stresului relaţional şi a disfuncţiilor cuplului provin din combinaţia nepotrivită de stiluri de ataşament pe care partenerii le „pun în scenă” mai mult sau mai puţin conştient.
Mai departe, important este să ştim că aceste reprezentări mentale nu sunt rigide, fixe ci pot fi modelate şi schimbate astfel încât să putem dezvolta relaţii profunde şi conexiuni emoţionale sigure, indiferent dacă am avut norocul unei copilării liniştite sau nu.

Deşi nu este singurul element care influenţează o relaţie, tiparul de ataşament al fiecăruia dintre parteneri este un element esenţial în viaţa oamenilor şi a relaţiilor lor. Terapeuţii EFT integrează cu succes în munca terapeutică informaţiile preţioase oferite de stilul de ataşament al partenerilor de cuplu, pentru a-i ajuta să îşi modeleze cât mai profund relaţia de iubire.

EFT are ca obiectiv crearea şi consolidarea legăturii emoţionale dintre parteneri prin identificarea şi transformarea momentelor-cheie care stau la baza unei astel de relaţii bazată pe iubire: momentele-cheie în care se produce deconectarea şi momentele de reconectare c reate în terapie.

Emoţia este elementul esenţial, pentru că este elementul care organizează legăturile de ataşament şi comportamentele asociate acestora, orientează şi motivează răspunsurile partenerilor în plan comportamental, determinând comunicarea nevoilor şi aşteptărilor.
Dezvăluirea emoţiilor-cheie şi utilizarea lor pentru a genera răspunsuri noi de la partener în situaţiile terapeutice caracterizate printr-un mediu emoţional sigur constituie esenţa schimbării în EFT.

Terapeutul este un consultant de proces, un coregraf care ajută cuplul să îşi restructureze dansul, un colaborator care uneori conduce iar alteori îi urmează pe parteneri.
Terapeutul se centrează pe răspunsurile aici-şi-acum; schimbarea apare în momentul în care partenerii se experimentează diferit şi interacţionează într-o manieră diferită.
Focusarea este pe legăturile emoţionale şi nevoile de ataşament, pe siguranţă, încredere şi contact emoţional, precum şi pe obstacolele ce stau în calea acestora. Relaţia este vazută mai degrabă ca o legătură emoţională decât ca un set de schimburi, deci nu se încearcă renegocieri sau soluţii pragmatice. Acestea vor rezulta de la sine după ce relaţia este securizată în urma terapiei.

Esenţa problemei, aspectul central într-o căsnicie/relaţie se referă extrem de rar la conţinutul certurilor şi conflictelor dintre parteneri şi aproape întotdeauna este legat de accesibilitatea şi forţa relaţiei lor de ataşament. Din punct de vedere al perspectivei ataşamentului, problema principală într-o relaţie nu este conflictul sau controlul, ci distanţa emoţională.

În Terapia de cuplu centrată pe emoţii EFT ne concentrăm în mod constant pe calitatea conexiunii emoţionale din relaţie – pe modul în care comportamentul de zi cu zi al partenerilor, unul faţă de celălalt, îi poate face să se simtă deconectaţi şi poate crea distanţă între ei.

Îi ajutăm să iasă din tiparele care le blochează apropierea, să recunoască şi să îşi înţeleagă Dialogurile Distructive şi să descopere moduri noi de a-şi comunica şi împărtăşi dorinţele şi temerile.

Îi ajutăm să îşi exprime emoţiile care corespund nevoilor de ataşament şi să se implice în interacţiuni care consolidează legătura emoţională dintre ei, în moduri care mai degrabă să îl atragă şi să îl încurajeze pe partener să se apropie, în loc să îl facă să rămână distant sau să se simtă respins ori singur în relaţie.

Modul în care EFT abordează relaţiile de cuplu – cele mai importante relaţii din viaţa adultă – perspectiva şi metodele de lucru terapeutic folosite în EFT, precum şi rezultatele acesteia sunt studiate şi susţinute de cercetări ce durează de peste 25 de ani. Studiile au arătat cum interacțiunea emoțională cu partenerul ne protejează de stres și ne face mai puternici în fața provocărilor vieții; atingerea și intimitatea stimulează dezvoltarea neuronilor oglindă, care ne ajuta sa îi înţelegem pe partenerii noștri și să le răspundem empatic, iar o relație bună este cea mai bună rețetă pentru fericire și sănătate și un antidot puternic împotriva îmbătrânirii.

love35

Bibliografie: A. Levine, R. Heller – Stilurile de ataşament, ed. ASCR, 2015